Oslavy dňa rómskeho jazyka vo Vtáčkovciach

Viete o tom, že 5.november je oslavným dňom rómskeho jazyka?  Rómovia oslavujú tento deň od roku 2009. Od čias, kedy sa na medzinárodnej konferencii v Záhrebe zišli lingvisti, pedagógovia, žurnalisti, lídri rómskych organizácií z 15 štátov Európy a vyhlásili tento deň za Medzinárodný deň rómskeho jazyka. Na Základnej škole vo Vtáčkovciach sa na počesť tohto dňa konali oslavy. Žiaci sa obliekli do rómskych farebných  šiat. Pani učiteľka Alena Obžutová porozprávala žiakom o rómskej literatúre, aj o prínose Mileny Hübschmannovej pre Rómov a pre rómsky jazyk.
Oslava Dňa rómskeho jazyka vo Vtáčkovciach.
Na obr. zľava Vanesa  Gáborová,  Andrea  Gáborová,,  Juliana  Sameľová a Mária Gáborová.



Deti pozorne počúvali, keď im pani učiteľka Alena Obžutová
prednášala deťom o rómskej literatúre. 
Žiaci čítali   rozprávky  Eleny Lackovej, Dezidera Bangu a Józsefa Ravasza. Spoznávali rómske hádanky  a rómske príslovia a porekadlá.
Pridať popis











Prišiel dokonca aj, harmonikár z Vtáčkoviec pán Dezider Gábor. Rozveselil a roztancoval detské obecenstvo a zaujal deti svojím rozprávaním o spomienkach ako sa kedysi učil hrať na  harmonike a ako  chodieval s ďalšími muzikantmi hrávať na svadby, pohreby a krstiny. Jeho vnučka Juliana Sameľová zdedila hudobný talent po dedovi, síce nehrá na hudobnom nástroji, ale pekne spieva. 

Harmonikár pán Gábor so svojou vnučkou. 
Deti tancovali a spievali. 
 A akáže by to bola oslava bez jedla? Jedli sa tradičné rómske marikľa (lokše), ktoré pripravili pani učiteľka Ildikó Górová (na obr. zprava) s pedagogickou  asistentkou Romanou Balogovou. 

Pre žiakov školy to bol krásne prežitý, neobyčajný deň so všetkým, čo im je blízke, so spoznávaním vecí a ľudí spojenými s Rómami a s rómstvom.