Romano kher pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov

Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Rómov Vás Romano kher - Rómsky dom pozýva zapojiť sa do našich aktivít:

BiblioROMA: Rómovia na Slovensku a knižnice (pohľad na národnostne zameranú literatúru)

Dnes (8.4.2011) sme v spolupráci s Univerzitnou knižnicou v Bratislave pripravili odborný seminár
BiblioROMA: Rómovia na Slovensku a knižnice (pohľad na národnostne zameranú literatúru), na ktorej sa za účasti Miroslava Polláka, splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity bude hovoriť o rómskej literatúre a literatúre o Rómoch z pohľadu tvorby, využívania i katalogizácie tejto literatúry, ako aj o ich praktickom vyuzívaní od zaákladných až po vysoké školy.

Viac o  podujatí sa dočítate TU.

www.paramisa.sk - virtuálna knižnica rómskej literatúry pre deti

Nová stránka určená všetkým, ktorí sa zaujímajú o literatúru určenú deťom, ktorá v slovenčine alebo v rómčine približuje dlhoročnú púť Rómov k lepšiemu zajtrajšku.

Aj prostredníctvom rozprávky sa môže náš čitateľ oboznámiť s tradíciami, kultúrou i neľahkým životom v minulosti, ktorý vyústil až do dnešnej podoby vzťahov spoločnosti k Rómém a Rómov k svojmu okoliu.

Veríme, že postupne tu nájdete zaujímavé informácie a všetky poznámky a pripomienky budete adresovať priamo nám: paramisa@romanokher.eu

Stránku nájdete TU.


Farebný svet - 3. ročník výtvarnej súťaže pre deti Nitrianskeho samosprávneho kraja

V rámci Rómskeho dokumentačného a informačného centra Romano kher - Rómsky dom sa podieľa na spolupráci pri 3. ročníku výtvarnej súťaže FAREBNÝ SVET určenej deťom základných škôl a detských domovov Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Cieľom III. ročníka súťaže je oboznámiť detských čitateľov s existenciou rómskej literatúry pre deti, priblížiť im túto časť rómskej kultúry a prostredníctvom súťaže motivovať rómske i nerómske deti k čítaniu literatúry a ku kresbám inšpirovaným rómskou literatúrou.

Súťaž už 3. rok organizuje občianske združenie Pro Futuro, ktoré v roku 2007 založili starostovia 11 obcí (Alekšince, Jelšovce, Mojmírovce, Svätoplukovo, Telince, Zbehy z okresu Nitra a Diakovce, Horná Kráľová, Neded, Močenok, Selice z okresu Šaľa) a víťazné kresby - ilustrácie rómskych kníh budú zverejnené vo virtuálnej knižnici www.paramisa.sk.

Bližšie informácie o súťaži nájdete TU.